Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az édesanya egy üres szó nekem

2009.04.30

Az "édesanya" egy üres szó nekem

Ezzel a döbbenetes kijelentéssel hökkentette meg a hallgatóságát William herceg annak a karitatív szervezetnek a rendezvényén, amelynek édesanyja is patronáló tagja volt egészen  a tizenkét évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig, s amelyet most fia is támogat.                         
A Britain's Child Bereavement Charity díszebédjén elhangzott szavak mélyen érintették a résztvevőket. A szervezet feladata, hogy felhívja a figyelmet a legközelebbi hozzátartozók - édesanya, gyermek, apa -  elvesztése utáni időszak nehézségeire. Az idei, anyák napi program díszvendége kétség kívül emelte a rendezvény hangulatát - egészen addig, amíg felszólalásában el nem hangzott az ominózus mondat:
"Édesanya? Csupán egy üres szó számomra."                                                    
                                                                                                            
William herceg 15 éves volt, öccse pedig 12, amikor édesanyjuk egy Párizsban történt autószerencsétlenségben életét vesztette. Diana hercegnő óvónő volt, s minden pedagógiai tapasztalatát anyai szeretetével párosítva nevelte két fiát az angol királyi udvar előírásaival dacolva - sokszor azokkal harcolva és a királyi előírásokat semmibe véve vette körül szeretetével gyermekeit. Tehette ezt mindaddig, amíg a fiai iskolás korúak nem lettek, s nevelésük át nem került az amúgy igencsak költséges windsori udvartartás zord fenntartóinak kezébe.                                              
                                                                                                       
Mindezek ellenére elmondható, hogy Williamnak és Harrynek voltak szeretet-tapasztalataik, élményeik édesanyjukkal, s ezért is furcsa a ma már 27 éves William megjegyzése, miszerint az "édesanya" szó nem jelentene számára semmit. Méltó dolog-e ez Diana személyére nézve? Kinek köszönhető a kiégettségnek ez a tanúbizonysága egy amúgy teljesen egészségesnek tűnő, viszonylag jóképű, de minden bizonnyal fényes jövő előtt álló ifjoncnak a szájából? Nem kellene-e végre felülbírálni az angol udvartatás jogosultságát, amikor a világválsággal vannak tele a médiák?

Felreppentek hírek a windsori kastény kerítésein belül zajló homoszexuális zaklatásokról is, amik rettenetesen felkavarták az amúgy hidegvérű angolokat. Tudvalévő, hogy Diana nagy bartátja volt a zenész Elton John, aki Diana emlékére megírta a Candle in the wind című sikerdalt, s aki a kis William 12. születésnapjára időzített Oroszlánkirály c. nagysikerű film zenéjét komponálta, s aki maga is köztudottan homoszexuális.
Felmerül sokakban a kérdés, hogy Williamnek miért nem akaródzik feleségül vennie Kate Middletont, akivel már idestova tíz éve ismerik egymást. Egy iskolát végeztek, együtt diplomáztak, összevesztek, kibékültek, de valahogy mindig csak addig jutottak el, hogy "hamarosan bejelentik frigyüket".                                            
Williamet nagyon sokan azonosítják a bibliai próféciákban szereplő antikrisztusi személlyel, aki az írások szerint "nem törődik az asszonyok kedvecével". Mi tehát az igazság? Kicsoda William herceg? Miért oly üres a személye az őt körülvevő pompa ellenére? Miért kellett öccsének náci jelmezben mutatkoznia évekkel ezelőtt egy farsangi rendezvényen?
Ilyen és hasonló megválaszolatlan kérdések halmaza vetődik fel az angol trón várományosával kapcsolatosan. Kicsoda ő valójában?

William herceg két évvel ezelőtt 16 millió eurót kapott születésnapjára, Harry egy év múlva kap ugyanennyit - Diana hagyatékaként...                                                                                 
Williamnek legalább a zsebe nem üres.
De a szíve... kié... ?